Verslag No Border Camp

Van 1 tot 4 augustus vond in Villa Ivicke in Wassenaar een No Border Ckamp plaats. Het kamp is goed bezocht, met een hoogtepunt van rond de 200 mensen op zaterdag. De eerste drie dagen stonden in het teken van workshops en lezingen, uitwisseling van ideeën en elkaar leren kennen.

Dit is zeer geslaagd. Zo waren er workshops over de revolutie in Soedan door ongedocumenteerde vluchtelingen van Wij Zijn Hier, de situatie van vrouwen in Iran door een Iraanse vluchtelinge, de actiekeuken Kesha Niya die actief is op de grens tussen Frankrijk en Italië, de rol van klimaatverandering en wapenhandel, de situatie in Venezuela, het bouwen van een solidariteitsnetwerk door Turkse en Koerdische politieke vluchtelingen en nog veel meer.

De bezoekers reageerden uitermate positief op de hoeveelheid workshops en de inhoud daarvan. Door hard werken is het gelukt om een divers aanbod qua programma neer te zetten, waarin internationale groepen, Nederlandse collectieven en vluchtelingen- en migrantengroepen hebben kunnen participeren.

Het was een bijzondere ervaring om een zo divers publiek op het terrein van Villa Ivicke te zien. Door er met iedereen te kamperen was er een groot gevoel van verbondenheid en gezelligheid, waardoor in de avonden nog veel gepraat en gedeeld is. Een hele mooie bijdrage kwam van een aantal Ethiopische vrouwen, betrokken bij Wij Zijn Hier, die speciaal voor het kamp op zaterdag een traditionele koffieceremonie hebben gehouden. In het bijzonder willen we alle (ongedocumenteerde) migranten en vluchtelingen bedanken die aanwezig zijn geweest en een bijdrage hebben geleverd aan het kamp.

Naast workshops en een gevarieerd cultureel programma stond het kamp natuurlijk ook in het teken van actie. Een No Border Camp is per slot van rekening een actiekamp. Verschillende groepen organiseerden autonomie acties. Al voor het kamp überhaupt was begonnen hebben de Autonomen Den Haag als aftrap van het kamp 40 meter aan graffiti gezet op het havenhoofd van Scheveningen: “No Border, No Nation”. Op de eerste dag van het kamp flyerde Stop the War on Migrants bij het Rode Kruis Nederland in Den Haag om te protesteren tegen het samenwerkingsverband tussen het Rode Kruis en de Airbus Foundation. Dit protest heeft nota bene geleid tot een hernieuwd onderzoek van het Rode Kruis naar de geschiktheid van dit partnership vanwege de rol van Airbus in de wapenhandel en grensbewaking. Daarnaast heeft de Vrije Bond op 2 augustus een flyer actie gedaan bij uitzendbureau OTTO Workforce in Den Haag, tegen de uitbuiting van arbeidsmigranten. En op 3 augustus was er een geslaagde lawaaidemonstratie bij het Detentiecentrum Rotterdam/Den Haag, waar migranten worden vastgehouden in afwachting van deportatie. Nadien is een bezoeker van het kamp gebeld door een kennis die in het detentiecentrum zit met veel waardering voor de activisten die bij het detentiecentrum hun solidariteit kwamen tonen. Op de laatste dag, 4 augustus, was er een grootse slotactie op en rond het terrein van TNO en het NAVO communicatie en informatie agentschap in Den Haag. Activisten zijn succesvol het terrein opgeklommen en hebben het dak betreden om daar spandoeken op te hangen met de teksten “Geen mens is illegaal” en “Migranten Sterven door NAVO en TNO”. Eenzelfde spandoek is opgehangen aan de fietsbrug over de N44. Voor de poort van het NAVO-terrein werden de namen van omgekomen vluchtelingen voorgelezen.

Bij de eindactie zijn helaas arrestaties gevallen. Een aantal van de ten laste leggingen zijn zeer buiten proportie en hebben betrekking op het “belemmeren van ambtshandeling” wegens het hebben van lijm op de vingers waardoor geen vingerafdrukken afgenomen konden worden. Hiervoor hebben zes arrestanten een zeer hoge boete gekregen en heeft één arrestant twaalf dagen in detentie doorgebracht. Vanwege de onverwacht hoge boetes zal de voorbereidingsgroep van het No Border Camp binnenkort een campagne starten om de gedupeerden financieel te kunnen ondersteunen. Bijdragen hiervoor kunnen alvast overgemaakt worden naar NL75INGB0004253090 tnv Ithaka ovv ‘Steun arrestanten NBC’ .

Al met al was het een zeer geslaagd, positief kamp waarbij nieuwe connecties zijn gelegd en nieuwe strijdlust is verworven om het dodelijke migratiebeleid van Nederland en Europa aan de kaak te stellen. Aan iedereen die erbij was, namens de voorbereidingsgroep: bedankt en hopelijk tot gauw bij alle komende acties rondom dit onderwerp!